dimecres, 24 de febrer del 2016

La novel·la pas a pas 8 / "Tomàs"

SOBRE L'ARGUMENT

En aquest apartat del llibre ens remuntarem al pasat de Tomàs Bel. Sabrem que de petit ja mostrava aptituds per a l'estudi. Serà això el que el durà a casa dels Pià, un matrimoni de rics sense fills i disposats a donar-li estudis i, arribat el moment, disposats a deixar-li en herència el negoci familiar. El futur, però, no serà ben bé aquest: Tomàs s'inclinarà per la filologia i aquest fet serà el detonant del trencament amb el senyor Oriol. En aquest sentit, creus que va fer bé Tomàs triant la filologia i abandonant el negoci dels Pià?


SOBRE EL LÈXIC

Què vol dir:
  • amb deler: "A Tomàs, li agradava mirar-se'ls i esperava amb deler el moment en què sa mare li'n regalàs un" (pàg. 79).
  • roig com un titot: "Quan don Joaquim acabà l'explicació, ja estava roig com un titot i el féu fora sense contemplacions" (pàg. 81).
  • sonsònia: "I tan va rosegar amb aquesta sonsònia, nit i dia, cada hora de cada dia..." (pàg. 81).
  • el miraven de gairell: "... però a Tomàs no li agradaven gens, perquè el miraven de gairell, com si fos un intrús en la família" (pàg. 83).
  • en un dir Jesús: "... i es va morir en un dir Jesús" (pàg. 85).
  • féu mans i mànigues: "... que segurament féu mans i mànigues per poder pagar el viatge" (pàg. 87).

ALTRES REFERÈNCIES 

 A més de La volta al món en vuitanta dies, en aquest capitol parlen de Històries de les mil i una nits. L'has llegit? Coneixes alguna de les seues històries?


PARLEM-NE

A la pàgina 80 llegim "... el senyor rector va dir a sa mare que Tomàs hauria d'anar més per l'església i fer d'escolà, que això sempre obria portes". Abans era així? Continua sent així?

També es parla de quan al poble hi havia dues bandes de música i la rivalitat entre elles. Als vostres pobles o barris passava alguna cosa semblant?

3 comentaris:

  1. Recuerdo el libro de Las Mil y Una Noches que teníamos en mi casa. Era un libro grande de tapas de cartón blando, que mi madre forro con un papel de dibujitos. Mis padres me leían las historias que Sherezade hija del visir, le contaba cada noche al Sultán. Siempre las dejaba en lo más interesante para el día siguiente, así evitaba que el Sultán mandara que le cortaran el cuello. Las que más recuerdo son: Aladino y la Lámpara maravillosa, Simbad el marino y Ali Baba y los cuarenta ladrones.
    A.H.M.

    ResponElimina
  2. Tomas no sols va ser valent al desafiar el seu mentor i els seus pares, va demostrar que no s'havia deixat influenciar per l'opulència que havia viscut, ni la vida fàcil que se li oferia. Era riquesa i treball aconseguit sense esforç, estava tot fet. Va saber defendre la seua vocació, costara el que costara, inclús al rebuig de son pare que ho va apartar de la seua vida per sempre.
    Carmen

    ResponElimina
  3. "La reacció del senyor retor era el normal, encara que el normal seria ajudar la persona anara a l'església o no. Fer-li la pilota al capellà i a canvi ell et farà un favor. A la gent intel·ligent no sabien guanyarse-la. Ara no se com funciona l'església, em sembla que no ha canviat molt. Això de la rivalitat dels pobles, passava, passa i passarà. Lo estrany és que s'unisquen les forces i potenciar la música,la cultura... "lo meu es millor que el teu i si puc et destruyo"
    Carmen

    ResponElimina