dimarts, 23 de febrer del 2016

La novel·la pas a pas 7 / "Temps de somniar"

SOBRE L'ARGUMENT
En aquest capítol coneixerem una mica més de la vida de Maria Arnal. A mesura que anem llegint, ens adonarem que molts dels fils conductors de la història passen per ella: "Sense la boira, hauria vist més coses, coses que no eren tan agradables com ella esperava. Hauria vist els maleïts desgraciats que havien furtat el clarinet de son pare, la guerra que venia, Narcís amb el seu barret de palla, la fam que van passar, la postguerra tan llarga, Carme que hagué de fugir en quedar-se prenyada, el xiquet plorant, Narcís en l'engronsadora, tres criatures mortes, els seu Tomàs amb els Pià, Remei de monja, Colau molt enfadat, les bessones cosint, Simoneta parint, Simoneta morint-se, Marta agarrant-se a la vida i als mugrons de Filomena, el seu Miquel desfet per la mort de la dona, el seu Tomàs perdut en perdre el fill, l'avió, l'americana, Dimas el mexicà, les misèries humanes, la casa de l'estació, el xiquet de la senyora Pilar, el mirador, el fill d'Isabel, la corona de sang" (pàg. 74).

SOBRE EL LÈXIC

Saps què vol dir:
  • balbes: "... encara que acabaves amb les mans balbes de tant d'amidar paper i retallar-lo" (pàg. 71).
  • rabent: "... quan el futur existia només com l'aigua d'una cascada que cau rabent..." (pàg. 73).
  • mal averany: "... però no una boira de mal averany, d'aquelles que amagaven vés a saber què..." (pàg. 73).
  • esvalot: "Del mirador estant Maria contemplava l'esvalot que hi haia al carrer" (pàg. 75).

ALTRES REFERÈNCIES

Al llibre es cita la pel·lícula King Kong (pàg. 72). L'has vista? Quina opinió et mereix?

PARLEM-NE

Al començament del capítol podem llegir: "Desprès, quan es va casar, Colau ja no la hi va deixar tornar (al magatzem), deia que ja en tenia prou amb la feina de casa" (pàg. 71). Coneixeu experiències com aquesta? Creieu que encara avui hi ha homes que pensen així?

2 comentaris:

  1. "Efectivament la dona casada, en l'època que està desenrotllada esta novel·la, no tenia la LLIBERTAT de triar si volia treballar fora de casa. El marit, per l'educació masclista que ha rebut, la seua idea era "com no podré mantindre jo a la meua familia". D'altra banda moltes empreses no contractaven dones casades, no es considerava rendible, "poden quedar-se embarassades, la lactancia..." inclús jo he defés en l'empresa que treballava, una multinacional, que una dona embarassada no és antiestètic, que des de que hi ha la humanitat els fills han nascut d'una mare."
    Carmen

    ResponElimina
  2. Conozco a un matrimonio, ella dejo de trabajar cuando se casó por que su marido se lo pidió, para dedicarse a su casa y tener hijos y así lo hizo durante unos cuantos años, hasta que las circunstancias le obligaron a tener que buscar trabajo, para llevar su casa adelante. Creo que ahora las parejas, en el tema de los trabajos lo ven de diferente manera y trabajan los dos, pero eso conlleva que los trabajos de la casa, se los tienen que repartir y cuando llegan los niños también y eso cuesta mucho llevarlo adelante. Si hiciéramos una encuesta preguntando a los hombres si les parecería bien que las mujeres se queden en casa para ocuparse de ella y de los hijos de ambos. ¿Qué creéis que saldría? Si, o No. Y si le preguntáramos a las mujeres…¿?
    A.H.M.

    ResponElimina