divendres, 19 de febrer del 2016

La novel·la pas a pas 5 / "El mirador"

SOBRE L'ARGUMENT

En aquest capítol coneixerem tot un món femení amb la iaia, Elvira, la tia Roser, Marta, la senyora Pilar... "Dones guerreres", com es diu al llibre, front els personatges masculins, en molts casos absents.

També trobarem tot un seguit de referències a un estil de vida ja desaparegut: el braser,la paleta de matar mosques, el cordill per obrir la porta de baix, la senalla d'espart, la maneta de ferro que penjava de les portes, el degollament dels conills... A més de la casa, amb el mirador, el galliner, el terrat...

SOBRE EL LÈXIC

Què vol dir:
  • A poqueta nit: "A poqueta nit, quan la claror flaquejava..." (pàg. 52).
  • el caliu: "la paleta amb què feia reviure les brases de la conca i despertava el caliu" (pàg. 54). 
  • cosa de no dir: "... perquè el moviment de l'animal l'espantava cosa de no dir" (pàg. 55). 
  • eixordadors: "... havia sentit els seus gemecs eixordadors" (pàg. 56).  

ALTRES REFERÈNCIES

Al text, es parla de Les mil i una nits. Què en saps d'aquest llibre?


PARLEM-NE 

A la novel·la trobem l'expressió "hi ha roba estesa" com a senyal perquè els adults deixen de parlar d'algun assumpte "inconvenient" quan hi ha algun xiquet davant. Penseu que han d'haver temes tabús en presència de menors?

3 comentaris:

  1. Ha cambiado tanto la vida. Todo era tabú, nada se llamaba por su nombre, no era sólo cuando había menores delante, siendo mayor no se comentaban delante de mi muchas cosas, que ahora son normales. Por justificar semejante actitud de mis mayores, supongo que una de las razones es que no estaban preparadas para explicar las cosas tan que suceden en la vida; como tener la regla una niña a los diez o once años, para que sirve; las relaciones que tiene una mujer y un hombre etc. Pecado, pecado y pecado, silencio, vergüenza...
    Carmen

    ResponElimina
  2. "A poqueta nit..., Uno de los momentos que más me gustan del día, una puesta de sol.
    ...despertaba el caliu" Que entrañables recuerdos, cuantas veces me reñían, no podía resistir la tentación de coger la paleta para remover las cenizas y que apareciera el rescoldo de la brasa.
    Eixordadors - ensordecedores.
    Carmen

    ResponElimina
  3. Nunca deberían haber temas tabús, ni delante de menores, ni de nadie. Pero las cosas no se pueden hablar de la misma forma delante de niños, adolescentes, o mayores, ya que cada edad, conlleva una comprensión diferente de los mismos temas. Pero siempre hay que dar explicaciones que puedan ser comprensibles a quien tengamos delante.
    A.H.M.

    ResponElimina