dimecres, 17 de febrer del 2016

La novel·la pas a pas 3 / "Mary"

SOBRE L'ARGUMENT

En aquest tercer apartat del llibre la protagonista és Mary. Us recordeu que Tomàs Bel, el professor universitari que pateix un col·lapse al començament del llibre, la va esmentar en veure aquella alumna que tant se li assemblava? Aquí coneixerem na Mary i els seus pares: Eddie Castaway i Frances (la mare d'origen indi). Serem testimonis del matrimoni d'Eddie i Frances, de la vida a una caravana, del naixement de Mary, dels abusos per part del pare, de la fugida de Mary als quinze anys, de la vida amb els hippies, del seu tomb pel món fins arribar a València... Per cert, quin aspecte d'aquesta biografia us ha colpit més?


SOBRE EL LÈXIC

Saps què vol dir?
  • D'ençà d'aleshores: "D'ençà d'aleshores començaren les seues visites nocturnes?" (pàg. 37).
  • coixim-coixam: "Anà coixim-coixam fins a la nevera..." (pàg. 38).
  • fet malbé: "alguna cosa s'havia fet malbé entre sa mare i ella" (pàg. 39).
  • recar: "No li va recar gens..." (pàg. 40).

ALTRES REFERÈNCIES 

De la mare de Mary sabem que era una índia Klamath per part de mare". Què en saps, dels pobles indígenes d'Amèrica? Podries buscar informació al respecte.

PARLEM-NE

A Mary "li agradà el blau del cel" de València. I a tu, quin és el lloc del món on més t'agrada el cel?

3 comentaris:

  1. "Una posta de sol en l'Albufera, em pareix espectacular, meravellosa"
    Carmen

    ResponElimina
  2. "Mary pertany al poble Lakota o Dakota dels Sioux, que significa amic. Originaris de la regió dels Grans Llacs, quan van començar la seua migració cap a les grans planures, es van agrupar en set grans divisions que van formar el"Consejo de los siete Fuegos".
    La unitat bàsica social del sioux era la família, que no era només la social, sinó també la de govern.
    El clan no era més que una família més extensa amb el seu cap patriarcal. Dins d'este es prohibia el matrimoni. La família pròpiament dita consistia en un home amb una o més dones i els seus fills, que vivien junts, encara que alguns hòmens de posició disposaven d'una tenda per a cada esposa. El matrimoni podia dissoldre's per una causa vàlida.
    L'esposa no prenia el nom del seu marit ni entrava en el seu clan, i els fills pertanyien al clan de la mare. Ella era l'ama de totes les propietats de la família. La modèstia era el seu adorn principal i les dones més jóvenes eren especialment reservades i silencioses; però una dona que havia aconseguit la maduresa en anys i saviesa, o havia demostrat un notable valor en una emergència, era invitada a vegades a assentar-se en el consell"
    "" Gran Reserva Sioux Va ser establida pel Tractat de Fort Laramie del 29 d'abril de 1868. Als pocs anys es va descobrir or en Black Hills, els colons blancs van començar a invadir la reserva i el govern federal no va complir les disposicions del Tractat. Va haver-hi conflictes en 1876 i 1877; el 2 de març de 1889 es va dividir en cinc sectors (Standing Rock, Xeienne River, Lower Brule, Pine Ridge i Rosebud) . Posteriors apropiacions van reduir encara més el seu territorio"
    Carmen

    ResponElimina
  3. -D’ençù d’aleshores= DESDE ESE MOMENTO empezaron las visitas
    -Coixim-cixam= Fue COJEANDO hasta la nevera
    -Fet malbè= ALGO SE HABIA ROTO entre su madre y ella.
    -Recar= No le DOLIO nada
    Cuando me despierto cada mañana desde mi cama, miro por el ventanal de mi habitación (estoy en un séptimo piso) y veo el cielo, con sus nubes, que cada día forman un dibujo diferente y precioso. Este es mi cielo favorito el de Valencia.
    A.H.M.

    ResponElimina