dijous, 3 de març del 2016

La novel·la pas a pas 12 / "Martin"

SOBRE L'ARGUMENT

Martin serà el protagonista d'aquesta part de la novel·la. Al llarg d'aquestes pàgines sabrem alguna cosa més d'ell: els seus orígens, la sensibilitat a flor de pell, l'abandonament de la mare, la freda relació amb el pare, els tres matrimonis i els seus respectius fracassos, l'amistat de Frank i, per descomptat, la trobada amb Selma i l'amor que neixerà entre tots dos.

Aquí, de nou, trobem el motiu de les taronges i dels cromos (aquell que representa "dos ocells que s'estimaven enmig d'un cor de flors de color rosa"). És la mare d'en Martin qui li dóna aquest cromo. Te'n recordes de quins altres personatges fan exactament el mateix?


SOBRE EL LÈXIC

Saps què vol dir:
  •  colpir: "... no fou la seua bellesa allò que el va colpir... " (pàg. 117).
  • fer un barret: "el veí s'acostava fins a la porta i sa mare i ell feien un barret." (pàg. 120).
  • quedarse a dos de val i amb la pilota encalada: "... i ell es quedava sempre a dos de val i amb la pilota encalada... " (pàg. 122).
  • escarbotar: "... sense voler abaixar la mirada i escarbotar en aquell fang... " (pàg. 122).
  • fer per a algú: "Li faltà empenta o potser no feia per a ell" (pàg. 124).

ALTRES REFERÈNCIES

En un moment, Martin "pujà a la seua habitació, agafà el llibre que llegia, un llibre ple d'aventures d'un home que feia una juguesca i se n'anava a voltar pel món...". Saps a quin llibre es refereix? Quin altre personatge ha llegit aquesta obra?


PARLEM-NE

Aquí ens conten la relació entre Selma i Martin: "ell estava disposat a donar-li allò que ella necessitava: tendresa, esment, cura" (pàg. 123). Penses que una relació entre dues persones d'edats molt diferents pot funcionar? A la novel·la, és clar que sí. I a la vida real?

4 comentaris:

  1. En la finca donde yo vivía con mis padres, vivía un matrimonio; el Sr. Andrés y la Sra. Pilar, ella profesora de piano y el administrativo en una fábrica. Ella era más mayor que él, se casaron por conveniencia (según lo contaban), para no quedarse solos, no tenían hijos, pues cuando se casaron ella ya no podía tenerlos. Llegaron a quererse tanto que cuando ella murió, el quedo completamente destrozado y no se repuso. Cuando hay “amor” la edad no importa. No confundir “amor” con “deseo”. Son dos cosas diferentes, aunque a veces complementarias.
    A.H.M.

    ResponElimina
  2. Fer un barret és una frase feta que no coneixia, però que ara ja conec.
    Fer un barret és fer una xarradeta. Que poc temps tenim ara per a fer un barret en els veïns o en la gent que tenim a prop.

    ResponElimina
  3. "Un altre punt d'unió per als personatges el, crom! Com s'explica que el mateix crom ho tinga Martín a Amèrica, marit de Selma i son pare Tomás a València. Martín des de xicotet demostra tindre una gran sensibilitat, el cuc de seda, el párdal... romàntic "sa mare sempre fa olor de violetes, sa mare era més guapa que totes les flors que portava en el vestido..."
    Després de tres fracassos matrimonials troba en Selma la tendresa i innocència que reflectia li captiva, era com un animalet ferit, falta d'afecte i en Martín ho troba, està per primera vegada en la seua vida volguda i protegida."
    Carmen

    ResponElimina
  4. "Tinc una amiga viuda amb tres fills, però que es va separar abans. Els xiquets eren xicotets i coneix un senyor, viudo amb un fill de la mateixa edat que ella. No sols estava enamorada jo diria enamoradíssima d'Adolfo. Hui en dia després de més de 10 anys que va morir el continua anomenant contínuament."
    Carmen

    ResponElimina