divendres, 18 de març del 2016

La novel·la pas a pas 14 / "La migdiada"

SOBRE L'ARGUMENT

La protagonista d'aquest capítol és Marta. Ja sabem que sa mare va morir en el part. Aquí coneixerem la relació que manté amb el pare, els avis, les ties... També sabrem del seu gust per la lectura. Aquest és un altre dels personatges de la novel·la sense mare, en aquest cas. Respecte a això, la seua experiència és igual a la d'altres personatges?


SOBRE EL LÈXIC
 
Saps què vo dir:
  • com una mala cosa: "I ella s'estimava son pare com una mala cosa" (pàg. 141).
  • dèria: "D'aquella dèria de la tia Roser, ningú no en parlava. " (pàg. 144).
  • arrambats: "... i, arrambats a la paret del fons, hi havia tots els quadres que anava pintant." (pàg. 144).
  • serrell: "El mirà a través del serrell que li tapava els ulls..." (pàg. 145).

ALTRES REFERÈNCIES

En aquest capítol es torna a parlar de Les mil i una nits, i més en concret de Sindbad el Mariner. Que en saps l'argument?

PARLEM-NE
  • Respecte a l'avi Colau, llegim: "Un avi que li feia por. O no por, ben bé, però sí molt de respecte" (pàg. 140). Saps si això era molt freqüent abans?
  • La tia Elvira, parlant del matrimoni, diu: "... jo, de casar-me, voldria que fos amb algú d'oficina, algú que sabés de lletra, algú que no arribàs cada dia amb la roba bruta del camp i no tingués més conversació que els tarongers, les cols o les tomates" (pàg. 143). I tu, què en penses?

1 comentari:

  1. Es molt doloros perdre a una mare, pero crec que es pijor no coneixer-la com li passa a Marta. La diferencia en respecte als "orfens" de la novela es que ella esta rodejada d'una familia que li vol i ARROPA. Tambe mante una bona relacio en el seu tio TOMÁS, a pesar d'estar apartat de la familia.
    La por als majors, sobre tot a pares i yayos era prou freqüent, pot ser perque els homens no demostraven els sentiments cap a la familia.
    Quan veig hui en día els yayos en els nets, els pares que van a la compra en el fillet a la motxilleta, pense que bons moments han perdut nostres antepassats pel
    fals concepte dels que es ser "home".
    Carmen

    ResponElimina